Toamna Buzoiană
Încă din cele mai vechi timpuri activitățile comunităților umane, mai ales cele agricole, s-au sincronizat cu succesiunea anotimpurilor. Strângerea recoltelor toamna urma lucrărilor agricole din timpul primăverii și verii. Acest eveniment sezonier important pentru viața oamenilor, care dura de la sfârșitul lunii septembrie până la jumătatea lunii octombrie, era sărbătorit prin celebrări atât laice cât și religioase. Cultul recoltelor constituia un fenomen stabil încă din Antichitate, atât în culturile europene majore ale timpului, precum cea greacă (zeița Demetra) și romană (legat de zeița Ceres), cât și în regiunile trace, unde se asocia cu precădere culesului viilor. Regularitatea evenimentului l-a transformat într-o tradiție care a marcat până în ziua de azi legătura simbiotică dintre om și natură, munca constantă a țăranilor pentru asigurarea mijloacelor de subzistență, dar și crearea unei identități culturale comune, care împărtășește valori umane universale prin specificul fiecărei regiuni în parte.
În România Ziua Recoltei s-a sărbătorit în mod tradițional în prima duminică a lunii octombrie, deja din perioada comunistă, când evenimentul era influențat de politica și propaganda timpului. După căderea comunismului Ziua Recoltei a continuat să fie sărbătorită la nivel regional în zone precum Brașov, Aiud, Gherla, Reșița, Tecuci sau Petroșani, fără a mai păstra o dată comună fixă. Urmând însă schimbările climatice din ultimele decenii, care au diminuat timpul de maturare naturală a recoltelor, sărbătorirea recoltei a fost lent avansată dinspre mijlocul lunii octombrie către sfărșitul lui septembrie.
La Buzău comemorarea acestei tradiții agricole ancestrale a fost reluată oficial în anul 2016, când, în perioada 15-16 octombrie, la inițiativa Primăriei Municipiului, a Consiliului Județean și a Direcției Agricole Buzău, a fost organizată cea de a XI-a ediție a acestui târg, în Piața Daciei, sub denumirea de Toamna Buzoiană.
Reprezentând sărbătoarea recoltei și a tradițiilor agricole buzoiene sub forma celui mai mare și mai bogat târg agro-alimentar local, Toamna Buzoiană reunește peste o sută de producători din tot județul, agricultori, grădinari, apicultori, meșteri populari care oferă vizitatorilor cele mai bune produse ale județului Buzău: fructe și legume de sezon, preparate tradiționale din carne și lapte, must și vin din podgoriile buzoiene, miere și produse apicole, dulciuri de casă, produse meșteșugărești și de artizanat. Astfel, buzoienii se pot aproviziona cu produse sănătoase, obținute local, iar gospodinele și gospodarii își pot pregăti cămara pentru iarnă cu cele mai bune roade ale toamnei.
Târgul agricol Toamna Buzoiană urmărește constituirea unei mărci locale cristalizate în jurul bogatului potențial patrimonial, cultural și educațional al comunitații buzoiene. Prin acesta se încearcă crearea unei platforme comerciale solide pentru fermieri, comercianți de produse agro-alimentare, dar și de utilaje agricole, care să înlesnească dezvoltarea sănătoasă a oportunităților de afaceri la nivel local prin creșterea vizibilității și accesibilității producătorilor din regiune. Se vrea eliminarea importurilor de slabă calitate și încurajarea consumului de produse tradiționale locale, prin educarea caracterului comercial al comunității, într-un climat prietenos, stimulant și civilizat, care reface spiritul civic și coagulează interesele comune ale comunității buzoiene. În acest sens, târgul se adresează într-o egală măsură și tinerei generații prin cultivarea valorilor tradiționale românești într-un format modern, depolitizat și lipsit de elemente ideologice.
În cadrul târgului „Toamna Buzoiană” din acest an, vor fi invitați ca de obicei producători, agricultori, grădinari și meșteri populari din tot județul care ne vor delecta cu cele mai bune produse tradiționale ale ținuturilor buzoiene.
Intrarea în zona târgului „Toamna Buzoiană” este liberă.