Crăciunul de Odinioară
În perioada 1 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022, ne bucurăm împreună de „Crăciunul de odinioară”.
Crăciunul este o sărbătoare a credinței, a tradițiilor, a timpului petrecut acasă, în familie. Tema aleasă își propune să aducă generațiile mai aproape în jurul tradițiilor și obiceiurilor practicate în prejma sărbătorilor de Crăciun. Sărbătorile de iarnă devin astfel un prilej de a discuta despre cum era lumea odinioară, despre cum s-au format tradițiile, un prilej de a începe o discuție despre copilăria bunicilor și a străbunicilor noștri, pentru a afla mai multe despre noi înșine și despre identitatea noastră. Tradițiile sunt cele care aduc familiile aproape și le țin conectate, așa cum tradițiile contribuie la crearea unei comunități.
Anul acesta, chiar dacă are condițiile lui speciale, ne aduce Crăciunul mai aproape în trei locuri din oraș, Piața Dacia, Parcul Crâng și la Vila Albatros – Parc Marghiloman, dar și online, în casele tuturor.
Piața Dacia și Parcul Crâng vor găzdui o piață de Crăciun cu produse tradiționale și vor îmbrăca haine luminoase de sărbătoare, garantând buzoienilor o atmosferă de basm.
În Vila Albatros se vor organiza ateliere tematice pentru copii, o expoziție de fotografie veche a artiștilor fotografi din Buzău, care va prezenta Crăciunul din perioade istorice recente, și o expoziție de obiecte artizanale specifice sărbătorilor de iarnă într-o sală decorată cu ajutorul Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău.
Programul complet al atelierelor:
Luni, 6 decembrie – clopoței din pahare de polistiren, materiale textile și carton gumat.
Marți, 7 decembrie – crăciunițe din hârtie și conuri de brad.
Miercuri, 8 decembrie – spiriduși și reni din carton gumat și sârmă plușată.
Luni, 13 decembrie – pictăm sticle cu tematică de iarnă.
Marți, 14 decembrie – brăduți din hârtie și/sau din fire textile pe farfurii din plastic.
Miercuri, 15 decembrie – steluțe și coronițe din hârtie, carton gumat și material plastic.
Luni, 20 decembrie – snowglobe din material plastic și polistiren.
Marți, 21 decembrie –felicitări 3 D din carton și fetru. Bomboane de brad și globulețe din material textil decorate cu bețișoare de scorțișoară și conuri de brad.
Miercuri, 22 decembrie – Moș Crăciun haios din hârtie și din carton gumat
De asemenea, copiii vor putea să îi lase scrisori lui Moș Crăciun, respectând tematica evenimentelor, prin poșta specială care va avea trei cutii poștale amplasate în:
- Piața Dacia – zona pieței de Crăciun,
- Parcul Crâng – la căsuța lui Moș Crăciun – zona Obelisc
- Parcul Marghiloman – lângă foișorul Vilei Albatros.
În serile de luni, marți și miercuri (20, 21, 22 decembrie) între orele 17:00-19:00, copiii se vor putea întâlni cu Moș Crăciun, în Parcul Crâng, la căsuța lui, iar de la ora 19:00 Moș Crăciun va putea fi urmărit online în cadrul unor sesiuni online transmise live pe pagina de Facebook a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, în cadrul cărora Moș Crăciun va citi o parte din scrisorile primite de la copii și va oferi cadouri tuturor celor care i-au scris.
Nu vor lipsi nici momentele artistice care vor întregi povestea Crăciunului de odinioară: teatru de păpuși „Poveste de Crăciun”, spectacole de colinde, tradiții și datini susținute de coruri și ansambluri folclorice cunoscute. Acestea vor fi filmate în Vila Albatros și în satele buzoiene cu tradiție, ale căror colinde au trecut în patrimoniul UNESCO, iar ulterior, vor fi difuzate pe pagina de Facebook a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”. Spectacolele, colindele și muzica de sărbătoare vor bucura și publicul din Piața Centrală Buzău, unde vor fi amplasate două ecrane.
Tot în online vor organiza și concursul de fotografie cu tema : #Crăciunuldeodinioară, în care vă invităm să postați fotografii sau, dacă aveți, videoclipuri din colecția personală, în care să fie ilustrate sărbătorile de Crăciun așa cum aveau ele loc în perioada copilăriei dumneavoastră. Se dorește prezentarea obiceiurilor și elementelor tradiționale care au existat mereu în preajma acestei sărbători, dar care au fost deseori creionate și exprimate diferit de fiecare generație în parte. Concursul încearcă să scoată în evidență sărbătoarea așa cum era ea vazută de generațiile părinților și bunicilor noștri.